Pektin er et naturligt forekommende polysakkarid, der findes i planters cellevægge og består af kæder af galakturonsyremolekyler. Pektin kan danne geler, fortykne samt fungere som stabilisator, især i frugtbaserede produkter som syltetøj, slik, saftevandskoncentrat og frugtblandinger til yoghurtproduktion. Pektin angives som E440, når det anvendes som tilsætningsstof i fødevarer.
Råvarer til pektin
Pektin fremstilles primært af restprodukter fra frugtavl, især fra produktion af juice. Skaller fra citrusfrugter som citron, appelsin og lime er de mest anvendte råvarer. Det skyldes både, at disse frugter har et højt indhold af pektin med de ønskede egenskaber, og at der findes store mængder af restprodukter fra den globale juiceproduktion.
Pektin kan ekstraheres fra alle grønne landplanter, men ved brug af restprodukter fra fx fremstilling af æblejuice og roesukker vil udbyttet være mindre, og molarmassen af det ekstraherede pektin lavere end fra citrusfrugter.
Industriel produktion
Industriel produktion af pektin foregår ved ekstraktion i en sur, vandig opløsning. Her opnår man typisk en koncentration på op til 4 %, som yderligere opkoncentreres ved inddampning. Pektin udfældes fra den koncentrerede opløsning ved hjælp af alkohol, fx ethanol eller isopropylalkohol, som efterfølgende bortdestilleres. Afslutningsvis filtreres og tørres pektinen, inden den findeles og formuleres med fx sukker til det færdige kundeprodukt i pulverform.
Du kan læse mere om pektins kemi via linket nedenfor.