LÆRERVEJLEDNING

Introduktion til WeGrow

Kort om forløbet

Hvordan kan vi brødføde verdens voksende befolkning på en bæredygtig måde? Det skal eleverne undersøge i WeGrow.
Vi bliver flere og flere mennesker på Jorden, men det er svært at finde mere landbrugsareal at dyrke afgrøder på. I 2050 bliver det et problem at producere mad nok til alle mennesker, hvis vi ikke finder på nye løsninger.
I WeGrow skal eleverne udføre et væksteksperiment med rhizobiabakterier og sojaplanter. Eleverne skal undersøge, om naturlige mikroorganismer og sensorteknologi kan skabe et større udbytte i fremtidens landbrug.
LIFE
Eleverne skal udføre et væksteksperiment med fokus på variabelkontrol.

Centrale faglige pointer

I WeGrow undersøger eleverne, hvordan vi kan brødføde en voksende verdensbefolkning på en bæredygtig måde. Eleverne arbejder med følgende faglige pointer:
  • At Jordens befolkningsudvikling sætter pres på det begrænsede areal til fødevareproduktion. 
  • At mikroorganismer i jorden kan påvirke planters vækstbetingelser. 
  • At sensorer kan vise næringsindholdet i jorden ved at måle jordens ledningsevne.
  • At nitrogen bevæger sig i et kredsløb.
  • At sojaplanten optager nitrogen. 
  • At rhizobiabakterien lever i symbiose med sojaplanten. 
  • At Jorden inddeles i forskellige klimazoner. 
  • Hvordan plantebælter definerer planters vækstbetingelser. 
  • Hvordan sensorteknologi kan føre til en mere effektiv fødevareproduktion.

Fagord

Eleverne arbejder med følgende fagord i forløbet:
  • Befolkningstilvækst
  • Rhizobiabakterier
  • En rodknold
  • En symbiose
  • En sojaplante
  • En mikroorganisme
  • Vækstbetingelser
  • Variabelkontrol
  • Ledningsevne
  • En nitrogenforbindelse
  • Nitrogens kredsløb
  • Et næringsstof
  • Gødning.

Forløbets mål

Nedenfor kan du se en grafisk oversigt over, hvilke Fælles Mål forløbets overordnede læringsmål relaterer sig til.
Alle undervisningsforløb fra LIFE tager udgangspunkt i FN's verdensmål. I WeGrow arbejdes der med FN's verdensmål 2: "Stop sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme bæredygtigt landbrug."
Kan vi effektivisere landbruget med ny teknologi?

Fælles prøve i naturfag

Eleverne kan bruge WeGrow til deres arbejde med et fællesfagligt fokusområde om fx teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår eller produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget. Forløbet kan ikke i sig selv opgives som et fokusområde, da det ikke lever op til alle Undervisningsministeriets retningslinjer.
Du kan bestille et gratis naturfagsprøvekit med udvalgte materialer fra WeGrow. Materialerne kan inspirere eleverne til at udvikle egne undersøgelser, der belyser deres naturfaglige problemstillinger og arbejdsspørgsmål. Læs mere om naturfagsprøvekit og booking på life.dk.
Du kan med fordel gemme de materialer fra LIFE Kit, der ikke skal sendes retur (fx tryksager, plantepinde, urtepotter og underskåle). Alle tryksager findes desuden som pdf-filer undervejs i forløbet.
LIFE, 2024
Materialer i naturfagsprøvekit, som du kan bestille til elevernes arbejde med et fællesfagligt fokusområde.

Din forberedelse

Lektionsplan 

I lektionsplanen kan du få et overblik over forløbets indhold fordelt på lektioner:
IndholdFagligt fokusSærlige forhold
Lektion 1-2UdfordringenFællesfaglig
Lektion 3-4VæksteksperimentetBiologiEleverne planter sojaplanter
Lektion 5-6WeGrow-sensorenFysik/kemiSkal udføres i et fysik/kemi-lokale.
Lektion 7VæksteksperimentetFællesfaglig med fokus på biologiEleverne skal have adgang til deres sojaplanter
Lektion 8ProblemstillingFællesfaglig
Lektion 9-10Nitrogens kredsløbFællesfaglig
Lektion 11-12Væksteksperimentet + ProblemstillingFællesfaglig Eleverne skal have adgang til deres sojaplanter
Lektion 13-14Klimazoner og plantebælterGeografi
Lektion 15-16Væksteksperimentet + ProblemstillingFællesfagligEleverne skal have adgang til deres sojaplanter
Lektion 17-18VæksteksperimentetFællesfaglig Eleverne skal have adgang til deres sojaplanter
Lektion 19-20Problemstilling + EvalueringFællesfaglig
Ændringer gemt

Generelt om forberedelse

Vi anbefaler, at du har læst forløbet igennem og orienteret dig i LIFE Kit, inden du starter på forløbet.
Du skal være særlig opmærksom på følgende:
  • Væksteksperimentet kræver, at forløbet varer mindst 4 uger og gerne 5 eller flere, så planterne kan nå at vokse sig store. 
     
  • Sojaplanten (Glycine max) er en varmekrævende afgrøde, der trives bedst ved gennemsnitstemperaturer mellem 20 °C og 30 °C. Ved lavere temperaturer reduceres væksten markant. Hvis eleverne sår sojaplanter i vinterhalvåret, bør du derfor sikre, at planterne står et lunt og trækfrit sted, gerne væk fra kolde overflader som vindueskarme.
     
  • Som forberedelse til væksteksperimentet skal du finde et sted, hvor planterne kan stå i fred, men som samtidig er let at komme til for eleverne, så de kan vande planterne efter behov. Vær opmærksom på, at der er en sensor i hver potte, som ikke må fjernes.
Forløbet varer ca. 20 lektioner fordelt over 5 uger. Forløbet egner sig ikke som et emne i en naturfagsuge pga. væksteksperimentet.
Forløbet er uafhængigt af årstid, da LIFE Kit indeholder vækstlys. Hvis der er en ferie undervejs i forløbet, er det vigtigt, at planterne vandes i løbet af ferien.
Du finder materialelister i den første lærerguide i hver aktivitet.

Materialer i LIFE Kit

Du vil modtage et LIFE Kit, der indeholder de fleste materialer til forløbet.
NB! Det er meget vigtigt, at rhizobiabakterierne straks kommer på køl.
De materialer, der ikke er i LIFE Kittet, er følgende:
  • Materialer, der forventes at være på skolerne, fx ledninger, krokodillenæb, søm, salt og amperemeter til aktiviteten WeGrow-sensoren.
  • Æbler til aktiviteten Udfordringen, der pga. begrænset holdbarhed ikke kan leveres via LIFE Kit.
  • Almindelige engangsmaterialer, fx salt og demineraliseret vand.
Hvis flergangsmateriale går i stykker eller mangler, vil vi gerne vide det, så LIFE Kittet er komplet til den næste klasse, der skal modtage det. Du kan give os besked ved at vedlægge en seddel med en beskrivelse af fejl og mangler. Du må meget gerne sætte en post-it eller lignende på defekte genstande, hvis fejlen ikke er synlig, fx defekte robotter eller sensorer.
Eleverne skal undersøge, om rhizobiabakterier kan øge væksten hos en sojaplante.

Brugerundersøgelse

Når I er færdige med forløbet, skal du udfylde en brugerundersøgelse. Det tager ca. 5 min. at svare på spørgsmålene. Du skal benytte dig af linket her: Brugerundersøgelse.
Hvis I ikke gennemfører hele forløbet, skal du stadig udfylde brugerundersøgelsen. Din mening er vigtig for os, så vi kan forbedre vores undervisningsforløb.
 

Fagfordeling

WeGrow er et undervisningsforløb i naturfagene biologi, fysik/kemi og geografi. De forskellige aktiviteter er ikke fordelt på enkeltfag, men nogle aktiviteter vil have en kraftig monofaglig toning.
Aktiviteterne i de fem temaer ligger i en bestemt rækkefølge, hvor de bygger på indholdet i tidligere aktiviteter. Vi anbefaler derfor, at der ikke ændres i aktiviteternes rækkefølge.
 

Gruppearbejde

Væksteksperimentet udføres i par, hvor hver elev får sin egen sensor, der tilknyttes elevens mobiltelefon. Eleverne skal derfor opdeles i makkerpar i starten af forløbet. Eleverne arbejder også i disse par, når de arbejder med den gennemgående aktivitet Problemstilling. I andre aktiviteter lægges der op til gruppearbejde med grupper af tre eller fire elever.

Sikkerhed og håndtering

Sikkerhed og håndtering i aktiviteter

I forløbet bruges ingen materialer, der kræver en særlig håndtering.
 

Håndtering af rhizobiabakterier

I Væksteksperimentet benyttes rhizobiabakterier. Rhizobiabakterier er naturligt forekommende jordbakterier, der er uskadelige for mennesker. Ved spild af rhizobiabakterier skal der tørres op med almindeligt papir og tørres efter med sprit. 
   

Sikkerhedsdatablade

Læs sikkerhedsdatabladene grundigt. Du finder dem ved hjælp af QR-koden.
Scan eller klik på QR-koden for at se forløbets sikkerhedsdatablade.

Didaktiske overvejelser

De naturfaglige kompetencer

I forløbet arbejder eleverne med alle 4 naturfaglige kompetencer, men forløbet har særlig vægt på undersøgelseskompetencen. I det bærende væksteksperiment er der fokus på eksperimentet som en naturfaglig undersøgelsesmetode. Eleverne arbejder særlig med følgende:
  • Hypotesedannelse: I forbindelse med opstillingen af væksteksperimentet formulerer eleverne en hypotese, som de i slutningen af forløbet skal be- eller afkræfte.
  • Variabelkontrol: Eleverne lærer om vigtigheden af at holde nogle variable konstante i væksteksperimentet. Gennem hele forløbet laver eleverne plantetjek af væksteksperimentet, dels for at give sojaplanterne de bedste vækstbetingelser, dels for at tjekke, om de relevante variable er blevet holdt konstante.
  • Problemstillinger og arbejdsspørgsmål: Eleverne udarbejder problemstillinger og arbejdsspørgsmål, som de flere gange i forløbet genbesøger og retter til, efterhånden som deres viden øges.
  • Planterapport: Undervejs i forløbet indsamler og beskriver eleverne data fra væksteksperimentet, der til sidst samles i en planterapport.
En sojaplante danner rodknolde rundt om rhizobiabakterier.

Progression

Forløbet har indtænkt en progression i frihedsgrader i elevernes undersøgende arbejde. Forløbet starter med Væksteksperimentet, der har fokus på variabelkontrol og derfor har få frihedsgrader. Sidst i forløbet skal eleverne sammenligne resultater, og derfor er det vigtigt, at alle klassens eksperimenter er udført så ens som muligt.
I de mere åbne eksperimenter kan det frustrere eleverne, at der ikke er et facit, og at de selv skal udtænke en undersøgelsesmetode. Ved at spørge ind til elevernes overvejelser og begrundelser for deres valg kan du lede dem videre i deres arbejdsproces. 

Elevforudsætninger

Da væksteksperimentet er en central del af forløbet, er det en fordel, hvis eleverne har en grundlæggende viden om fotosyntese.
Det er herudover en fordel, men ikke en nødvendighed, hvis eleverne tidligere har lært om og arbejdet med følgende:
  • Eksperimentet som undersøgelsesmetode. Det gælder især hypotesedannelse, variabelkontrol, dataopsamling og konklusion på baggrund af egne hypoteser. Hvis dette er nyt for eleverne, kan de få hjælp i aktiviteternes ledetråde.
  • Problemstillinger og arbejdsspørgsmål i forbindelse med et fællesfagligt undervisningsforløb.
Eleverne arbejder sammen i faste makkerpar om deres væksteksperiment.

Læs mere om forløbet

Baggrundsviden

Hvis du vil vide mere om nitrogenfikserende bakterier og særlig rhizobiabakterier, kan du læse mere via linket nedenfor.
Hvis du vil læse mere om mikroorganismers brug i fødevareproduktion og den banebrydende forskning inden for dette, som bl.a. foregår i Danmark, kan du læse mere via linket nedenfor.
Hvis du vil vide mere om eksperimentet som undersøgelsesmetode, kan du læse mere i antologien "Metoder i naturfag" via linket nedenfor.
Antologien beskriver de naturfaglige undersøgelsesmetoder og giver bud på, hvordan man som lærer underviser med og i dem. Særlig kapitel 1-6 giver et godt indblik i undervisning i undersøgelsesmetoder.

LIFE Labforløb

WeGrow er et undervisningsforløb, der kan stå alene eller afsluttes med et besøg i et af LIFE’s laboratorier. Besøget i LIFE’s laboratorier kan foregå i LIFE Labs, LIFE Mobil Labs eller LIFE Campus Labs.
Gå ind på din personlige profil, og book et besøg i LIFE’s laboratorier her.
I labforløbet kommer eleverne til at arbejde videre med rodknoldene fra deres væksteksperiment. Det er således vigtigt, at eleverne i tema 5 ikke ødelægger deres sojaplanter, når de afslutter væksteksperimentet. I stedet skal sojaplanterne passes helt frem til besøget i LIFE Lab.
Du kan læse mere her.
I filmen kan du se vores LIFE Mobil Lab.

LIFE's samarbejdspartnere

WeGrow er udviklet i samarbejde med forskere fra Novonesis og Novonesis' BioAg-partnerskab, der har verdens største mikrobiologiske forskningsprogram med mere end 500.000 tests på marker i USA.
Novonesis har i næsten to årtier arbejdet med at fremstille produkter, der kan understøtte et mere bæredygtigt landbrug. Novonesis har siden 2013 arbejdet i et partnerskab, der hedder Acceleron BioAg. De biologiske produkter fra BioAg stammer fra mikroorganismer, bakterier og svampe, der eksisterer i naturen i forvejen.
Forskning viser, at mikrober kan øge udbyttet og måske helt erstatte landbrugskemikalier og gødning, samtidig med at de reducerer mængden af CO2. Mikroorganismer hjælper planter med at optage næringsstoffer og med at beskytte planter mod skadedyr og sygdomme.
BioAg-produkter bruges i øjeblikket på mere end 80 millioner hektar landbrugsjord, primært i Nord- og Sydamerika. Novonesis forventer, at BioAg-produkter vil blive brugt på 250-500 millioner hektar landbrugsjord på globalt plan inden 2025.
Rhizobiabakterierne, som anvendes i WeGrow, leveres af Novonesis.
LIFE logo

LIFE Support

Åben alle hverdage

Tlf.nr: 22 34 48 96

Email: [email protected]

LIFE Fonden

Biologiens Vej 5

DK-2800 Kongens Lyngby

Danmark

Besøg os

LIFE Fonden er støttet af Novo Nordisk Fonden. Copyright © 2018-2025, All Rights Reserved