Menneskeskabte klimaændringer er en global udfordring, der skaber behov for lokale klimatilpasningsløsninger inden for levetiden af nutidens gymnasieelever.
I Vandkamp skal eleverne undersøge fremtidens klima ud fra data og modeller. De skal lave virtuelle boringer og på feltarbejde for at vurdere behov for klimatilpasning i deres eget lokalområde.
Eleverne skal anvende digitale værktøjer til at undersøge behov for klimatilpasning.
Centrale faglige pointer
I Vandkamp arbejder eleverne med følgende faglige pointer:
Det digitale værktøj Klimaatlas kan bruges til at undersøge klimaændringer i vores levetid.
Undergrunden kan undersøges ved brug af virtuelle boringer.
Feltarbejde er nødvendigt for at måle infiltration af vand.
Behovet for klimatilpasning kan vurderes ved at kombinere modeller og feltarbejde.
Systematisk risikoanalyse kan bruges til at prioritere klimatilpasningsindsatser.
I arbejdet med klimatilpasning anvendes fagbegreber fra naturgeografi.
Fagbegreber
Undervejs i Vandkamp undersøger eleverne følgende fagbegreber igennem korte fagtekster, illustrationsmodeller, grafer og podcasts.
Modul 1:
Klimatilpasning
SSP-scenarier
Stormflod
Opløsning
Usikkerhed.
Modul 2 og 3:
Vandets kredsløb
Infiltration
Befæstning
Permeabilitet
K-værdi
Skybrud.
Modul 4:
Risikoanalyse
Økonomiske, sociale og miljømæssige værdier.
Begreber som feltarbejde og hypotese forklares ikke, da det forudsættes, at eleverne har kendskab til disse begreber fra naturgeografi C og naturvidenskabeligt grundforløb.
Forløbets mål
Vandkamp er udviklet med afsæt i faglige mål og kernestof i læreplanen for naturgeografi B på stx.
Nedenfor kan du se alle mål, der danner baggrund for forløbet – både faglige mål og kernestof, læringsmål samt FN’s verdensmål.
Faglige mål og kernestof – naturgeografi B
Faglige mål:
Planlægge og gennemføre eksperimentelt arbejde, herunder systematiske feltobservationer og feltmålinger vedrørende geofaglige fænomener
Analysere og fortolke udviklingsprocesser i naturen og menneskets omgivelser ud fra egne data, observationer og målinger
Forstå og kritisk anvende komplekse geofaglige modeller og enkle matematiske modeller som repræsentationer af virkeligheden
Analysere og vurdere geofaglige problemstillinger i en bredere samfundsmæssig sammenhæng og udnytte geofaglig viden sammen med viden og kompetencer opnået i andre fag.
Kernestof:
Klimaets betydning for produktion og menneskers grundlæggende livsvilkår
Klimaændringer i forskellig tidsskala og samfundsudviklingens klimapåvirkning
Vandets kredsløb, herunder grundvandsdannelse samt udnyttelse af vandressourcer
Regionale og globale mønstre i levevilkår, produktion, ressourceforbrug og emissioner, herunder planlægning og regulering.
Forløbets læringsmål
I Vandkamp arbejdes med to overordnede læringsmål. Målet er, at eleverne efter forløbet kan:
anvende data, teoretiske modeller og digitale værktøjer i forbindelse med vurdering af behov for klimatilpasning
planlægge og gennemføre empirisk feltarbejde i forbindelse med vurdering af behov for klimatilpasning.
FN's verdensmål
Alle undervisningsforløb fra LIFE tager udgangspunkt i FN's verdensmål. I Vandkamp arbejdes der med følgende verdensmål:
Verdensmål #11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
Verdensmål #13: Klimaindsats.
Eleverne måler infiltrationen på forskellige overflader.
Eksamen
Vandkamp kan danne grundlag for et eller flere eksamensspørgsmål til den mundtlige eksamen i naturgeografi B (stx). Læs mere nedenfor.
Mundtlig eksamen
Eksamensspørgsmål kan fx have fokus på følgende:
At begrunde den klimarelaterede problemstillings relevans og aktualitet
At redegøre for de centrale fagbegreber fra forløbet
At diskutere kortmateriale og repræsentationsformer fra Klimaatlas, GeoAtlas Study og KAMP
At diskutere data og rapporter fra feltarbejde om infiltration og om risikoanalyse.
Bilag til eksamen
Alle figurer og tabeller fra Vandkamp må anvendes som bilag til eksamen. De skriftlige instruktioner på undervisningsplatformen er ikke udviklet med henblik på brug til eksamen. Hvis dele af Vandkamp skal opgives til eksamen, skal du supplere med den kernefaglige litteratur, som er tilgængelig på dit gymnasium.
Du kan finde pdf-versioner af feltarkene nedenfor:
Vandkamp indeholder et oplæg til en aflevering, som du kan vælge at anvende i forlængelse af forløbet. Formålet med afleveringen er, at eleverne opnår erfaringer med at udarbejde en feltrapport og herigennem får anledning til at repetere og anvende det, de har lært i Vandkamp. Du finder oplægget og en lærerguide til det på siden Aflevering til Vandkamp.
Elevernes arbejdstid er estimeret til ca. 2 timer.
Elevforudsætninger
For at få størst muligt udbytte af Vandkamp skal du på forhånd have introduceret eleverne for forskellen på fagbegreberne klimatilpasning og klimaforebyggelse.
Din forberedelse
Generelt om forberedelse
Du finder vigtig information om din forberedelse nedenfor. Vi anbefaler desuden, at du læser Vandkamp igennem, før I begynder på forløbet. Det er vigtigt, at du også læser lærerguides. De indeholder bl.a. facit og differentieringsmuligheder.
I den første lærerguide i hver aktivitet kan du læse mere om din forberedelse til aktiviteten.
Modulplaner
Modulplanerne nedenfor giver dig et overblik over de enkelte moduler. Du kan læse mere om modulernes indhold i Forløbsoverblikket.
Eleverne gennemfører en risikoanalyse ved hjælp af feltarket og det digitale værktøj KAMP.
Materialer
Du vil modtage et LIFE Kit, der indeholder nogle af de materialer, du skal bruge til forløbet. Bemærk, at der i modul 3 skal anvendes spande, der ikke er inkluderet i LIFE Kit, og som du selv skal sørge for, at I har på dit gymnasium.
Materialer i LIFE Kit
Her kan du se en oversigt over alle materialer i LIFE Kit:
Du kan se en detaljeret liste over alt indhold i LIFE Kit nedenfor.
Hvis flergangsmateriale går i stykker eller mangler, vil vi gerne vide det, så LIFE Kittet er komplet til den næste klasse, der skal modtage det. Du kan give os besked ved at vedlægge en seddel med en beskrivelse af fejl og mangler.
Du kan finde pdf-versioner af forløbets tryksager under "Bilag til eksamen" i afsnittet "Eksamen" ovenfor.
I Vandkamp gennemfører eleverne deres eget feltarbejde i de to aktiviteter: Feltarbejde og KAMP i felten. Feltarbejdet gennemføres ved brug af de tilsendte feltark og tilhørende materialer fra LIFE Kit.
Transporttid er ikke inkluderet i aktiviteternes tidsangivelse.
Bemærk, at modul 3 er udviklet med henblik på at kunne igangsættes udenfor. Du kan også vælge at starte udenfor i modul 4, hvis Introduktion til modul 4 gennemføres som hjemmeforberedelse.
Digitale værktøjer
I Vandkamp arbejder eleverne med følgende tre digitale værktøjer:
Klimaatlas:Udviklet af Danmarks Meterologiske Institut (DMI). Klimaatlas indeholder klimadata om effekten af klimaændringer i Danmark i 2020, 2050 og 2100 ifølge SSP-scenarierne. Klimaatlas giver eleverne mulighed for at vurdere omfang og risiko for stormfloder i fremtiden.
GeoAtlas Study:Udviklet af ingeniørvirksomheden Geo. GeoAtlas Study indeholder målte og simulerede data om sedimentære lagserier i Danmark. GeoAtlas Study giver eleverne mulighed for at lave virtuelle boringer og tværsnit af undergrunden.
KAMP:Udviklet af Miljøministeriet. KAMP er et screeningsværktøj, der bruges af kommunerne til klimatilpasning. KAMP giver eleverne mulighed for at vurdere data om ejendomsværdier samt konsekvenser af klimaændringer.
LIFE's undervisningsplatform
På LIFE's undervisningsplatform finder du forløbets elevhenvendte indhold. Her finder du også lærerguides til de enkelte moduler og aktiviteter, som du skal bruge til din forberedelse. Alle aktiviteter er beskrevet med trin til eleverne, baggrundsinformationer samt grafisk materiale.
Nedenfor kan du se en video, der giver en kort introduktion til LIFE's undervisningsplatform.
Brugerundersøgelse
Når I er færdige med forløbet, skal du udfylde en brugerundersøgelse. Det tager ca. 5 min. at svare på spørgsmålene. Du skal benytte dig af linket her: Brugerundersøgelse.
Hvis I ikke gennemfører hele forløbet, skal du stadig udfylde brugerundersøgelsen. Din mening er vigtig for os, så vi kan forbedre vores undervisningsforløb.
Sikkerhed og håndtering
Sikkerhed og håndtering i aktiviteter
I forløbet bruges der materialer, der kræver særlig håndtering, ligesom der er sikkerhedsforanstaltninger, du skal være opmærksom på.
Vær særlig opmærksom på følgende i aktiviteten Feltarbejde i modul 3:
Infiltrationsringe bliver trykket eller banket ned i jorden. Det anbefales, at alle involverede holder afstand til eleven med hammeren, hvis hammeren bruges.
Der bliver brugt ler til at tætne infiltrationsringene, hvis nedsivning af vand mellem fliser undersøges. Dette ler kan efterlade permanente mærker på beklædningsgenstande. Både du og eleverne skal være opmærksomme på at være hensigtsmæssigt påklædt til feltarbejdet. Leret skal smides i en skraldespand efter brug og ikke efterlades i naturen.
Didaktiske overvejelser
Undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning (6F)
Forløbets aktiviteter er udviklet med inspiration fra 6F-modellen Møller et al., MONA, 1, 26-44 (2020). 6F er en didaktisk model, som kan anvendes til at planlægge og organisere undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning. Med denne tilgang tages der afsæt i elevernes egne forudsætninger og undersøgelser.
6F-modellen indeholder faserne Forudsætning, Fang, Forsk, Forklar, Forlæng og Feedback. I det følgende beskrives, hvordan de seks faser afspejles i forløbet.
Fang:Forløbet har til hensigt at fange elevernes interesse ved at koble undervisning om klimaændringer til virkelige problemstillinger og elevernes lokalområde.
Forudsætning:Forløbet indeholder aktiviteter, derhar til hensigt at aktivere og inddrage elevernes forforståelser og holdninger.
Forsk:Eleverne gennemfører kvantitative og kvalitative undersøgelser i forløbets to feltarbejder. Eleverne arbejder også undersøgende med grafer, illustrationsmodeller, fagtekster og virtuelle boringer.
Forklar:Undervejs i forløbet er der forslag til, hvordan du kan opsamle og validere elevernes foreløbige læringsudbytte. Bemærk, at det er en væsentlig didaktisk pointe, at eleverne ikke får en forklaring, inden de går i gang med deres undersøgelser.
Forlæng: Forløbets moduler indeholder ekstra undersøgelser, hvor eleverne får mulighed for at anvende og overføre det, de har lært tidligere i modulet.
Feedback:I forløbets lærerguides finder du forslag til spørgsmål og instruktioner, som du kan bruge til at give eleverne feedback undervejs i deres undersøgelser.
Eleverne gennemfører virtuelle boringer i deres eget lokalområde.
Karrierelæring
Vandkamp er udviklet med henblik på at kunne bidrage til at styrke elevernes karrierekompetencer. I forløbet skal eleverne anvende metoder, digitale værktøjer og tilegne sig fagsprog, der også anvendes i arbejdet med klimatilpasning. I introduktionerne til modul 1, 2 og 4 styrkes koblingen til konkrete professioner og arbejdsopgaver.
Læs mere om forløbet
Baggrundsviden
Her finder du faglig baggrundsviden og forslag til videre læsning. Afsnittet er tiltænkt dig som lærer, men kan også inddrages som supplerende litteratur:
Bockholm et al. (2024): En teknisk artikel om metoder til måling af infiltration. Artiklen er på engelsk, men som differentieringsmulighed i modul 3 kan du præsentere figur 2 og 3 for elever med fagligt overskud.
LIFE's samarbejdspartnere
Vandkamp er udviklet i samarbejde med forskere og ingeniører fra følgende virksomheder:
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har bidraget med ekspertviden om modellering af fremtidens klima i DMI's digitale platform Klimaatlas. LIFE har i samarbejde med DMI didaktiseret ekspertviden om SSP-scenarier, opløsning og usikkerheder i klimamodelberegninger. Dette er blevet brugt til udviklingen af modul 1.
Ingeniørvirksomheden Geo har bidraget med teknisk viden om befæstningstyper og infiltrationsundersøgelser. Geo har også bidraget med det digitale værktøj GeoAtlas Study. Disse bidrag er brugt til udviklingen af aktiviteterne i modul 2 og 3.