Her kan du få et overblik over forløbets indhold. TasteMaster kan afvikles på 8-12 lektioner, afhængigt af hvor mange af kostrådene I vil arbejde med i forløbets tredje del.
1: Introduktion
(45 min.)
I forløbets første del introduceres eleverne til smagsoplevelser og
kostråd. Eleverne undersøger, hvordan en smagsoplevelse afhænger af flere
faktorer, og hvordan man kan arbejde videnskabeligt med smagsoplevelser. Bagefter taler eleverne om Fødevarestyrelsens kostråd fra 2021.
2: Smag og molekyler
(2 t.)
I forløbets
anden del arbejder eleverne med smagssansen og molekyler i mad. Eleverne bruger
deres egne sanser som måleredskab og anvender fagsprog til at beskrive
smagsoplevelser. Bagefter introduceres eleverne til molekylerne stivelse og
protein. Til sidst laver de små eksperimenter med stivelse og protein.
3: Smag dig frem
(4 t. 30 min.)
I forløbets tredje del arbejder eleverne med kostrådene "Sluk tørsten i vand", "Spis flere grøntsager og frugter" og "Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk". Du vælger selv, hvilke kostråd I vil arbejde med. Eleverne kan undersøge drikkevarers pH
og sukkerindhold, hvordan pH
kan påvirke smagen af broccoli og nedbrydning af stivelse og proteiner med enzymer.
4: Arbejd med et kostråd
(1 t. 40 min.)
Eleverne afslutter forløbet med at lave en
produktbeskrivelse af en fødevare, som de mener, vil give flere lyst til at
følge kostrådene. Eleverne skal forholde sig til metode, fysisk-kemiske forhold
og smagsændringer.