I 2021 lancerede Fødevarestyrelsen
nye kostråd, som tager hensyn til både sundhed og klima. Rådene er bl.a. at slukke tørsten i vand, spise planterigt og vælge flere bælgfrugter og
fisk frem for kød.
Smag spiller en stor rolle for
vores madvalg. Spørgsmålet er, om man kan få flere til at spise sundt, hvis de
sunde fødevarer smager bedre?
I TasteMaster skal eleverne undersøge, om man ved hjælp af
gastrofysiske metoder og viden om madens fysisk-kemiske egenskaber kan få flere
til at følge kostrådene.
Eleverne skal bruge deres egne sanser som
måleredskab og underbygge dette med kemiske målinger af pH-værdier,
sukkerindhold samt stivelses- og proteinindhold.
Er der protein eller stivelse i kartoffelmel? Det skal eleverne påvise igennem eksperimenter.
Centrale faglige pointer
Eleverne arbejder med følgende faglige pointer i TasteMaster:
Det er ikke alle kostråd, der er lige nemme at følge.
Smag spiller en stor rolle for vores lyst til at følge kostrådene.
En smagsoplevelse består af flere aspekter, herunder grundsmage, tekstur og aroma.
Der er en sammenhæng mellem vores smagspræferencer, pH og sukkerindhold.
pH er et udtryk for mængden af H3O+-molekyler i en væske.
Når vi koger grøntsager, spiller væskens pH en stor rolle for, hvordan slutproduktet bliver.
Amylase nedbryder stivelse til sukkermolekyler.
Protease nedbryder protein til aminosyrer.
Fermentering kan være med til at ændre smagsoplevelsen for kikærter.
Fagord
Eleverne arbejder med følgende fagord i forløbet:
Grundsmage
Sød
Salt
Umami
Bitter
Sur
Tekstur
Smuldrende
Sej
Sprød
Blød
Hård
Fugtig
Tør
Fedtet
Øvrige
Aroma
PH
Fermentering
Nedbrydning
Protease
Protein
Aminosyrer
Amylase
Stivelse
Sukker
Forløbets mål
Nedenfor kan du se en grafisk oversigt over, hvilke Fælles Mål forløbets overordnede læringsmål relaterer sig til:
Alle undervisningsforløb fra LIFE tager udgangspunkt i FN's verdensmål.
I TasteMaster arbejdes med FN's verdensmål #12: "Sundhed og Trivsel. Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper."
Kan en bestemt produktionsmetode give flere lyst til at følge et kostråd?
Din forberedelse
Generelt om forberedelse
I LIFE Kit finder du alle materialer, som du skal bruge til forløbet. Du skal være opmærksom på nedenstående aktiviteter, der kræver særlig forberedelse:
Analyser smagen: Her skal du forberede smagssæt og chips, der skal være fugtige.
Vand med smag: Her skal du forberede drikkevareprøver.
Derudover kræver nogle af aktiviteterne adgang til et skolekøkken. En oversigt over lokalebehov ses i afsnittet "Lektionsplan" nedenfor.
Du finder materialelister i den første lærerguide i hver aktivitet.
Materialer i LIFE Kit
Du vil modtage et LIFE Kit, der indeholder de fleste materialer til forløbet. De materialer, der ikke er i LIFE Kittet, er følgende:
Hvis flergangsmateriale går i stykker eller mangler, vil vi gerne vide det, så LIFE Kittet er komplet til den næste klasse, der skal modtage det. Du kan give os besked ved at vedlægge en seddel med en beskrivelse af fejl og mangler. Du må meget gerne sætte en post-it eller lignende på defekte genstande, hvis fejlen ikke er synlig, fx danskvandsmaskine.
Kan fermentering med enzymer få flere til at spise kikærter?
Brugerundersøgelse
Når I er færdige med forløbet, skal du udfylde en brugerundersøgelse. Det tager ca. 5 min. at svare på spørgsmålene. Du skal benytte dig af linket her: Brugerundersøgelse.
Hvis I ikke gennemfører hele forløbet, skal du stadig udfylde brugerundersøgelsen. Din mening er vigtig for os, så vi kan forbedre vores undervisningsforløb.
Sikkerhed og håndtering
Scan eller klik på QR-koden for at se forløbets sikkerhedsdatablade.
Sikkerhed og håndtering
I forløbet bruges der materialer, der kræver en særlig håndtering, ligesom der er sikkerhedsforanstaltninger, du skal være opmærksom på. Bemærkninger om sikkerhed er altid detaljeret beskrevet i lærerguides i den enkelte aktivitet. Der er bemærkninger om sikkerhed i følgende af forløbets aktiviteter:
Læs sikkerhedsdatabladene grundigt. Du finder dem via linkether eller ved hjælp af QR-koden.
Vær særlig opmærksom på følgende:
Lokaler:Da der skal smages på fødevarer i de fleste aktiviteter, kan de ikke udføres i et lokale, der ikke er godkendt til fødevarer. En del af aktiviteterne kan godt udføres i et almindeligt klasselokale. Se en oversigt over lokalekrav i afsnittet "Forløbets opbygning" i lærervejledningen.
Hygiejne:Da der arbejdes med fødevarer, skal alle vaske hænder, inden I går i gang med aktiviteterne.
Didaktiske overvejelser
De naturfaglige kompetencer
I TasteMaster får eleverne mulighed for at arbejde med alle fire naturfaglige kompetencer:
Undersøgelseskompetencen
Modelleringskompetencen
Perspektiveringskompetencen
Kommunikationskompetencen
Der er dog særligt fokus på undersøgelseskompetencen og kommunikationskompetencen.
Undersøgelseskompetence Igennem hele forløbet skal eleverne lave undersøgelser med afsæt i deres egne smagsoplevelser og holde dem op mod kemiske målinger og naturfaglig viden. Eleverne arbejder med at opstille egne hypoteser og afprøve dem. Der arbejdes med åbne undersøgelser, hvor der ikke er et konkret svar.
Kommunikationskompetence Forløbet arbejder med at styrke elevernes brug af fagord og at gøre dem i stand til at bruge fagsprog i stedet for hverdagssprog til at beskrive smagsoplevelser. Gennem forløbet vil eleverne møde modeller og fagtekster, som skal stilladsere dem i denne bevægelse fra hverdagssprog til fagsprog.
Spis flere grøntsager, frugter og bælgfrugter. Hvilket kostråd er sværest for dig at følge?
Progression
TasteMaster er modulært opbygget. Det betyder, at dele af forløbet kan tages ud, hvis I ikke har tilstrækkelig tid, eller hvis du vurderer, at niveauet i noget af indholdet vil være for lavt eller for højt for klassen.
De modulære dele i forløbet er de tre aktiviteter:
Du kan frit vælge, om du vil arbejde med en, to eller tre af aktiviteterne. Hver aktivitet er vurderet til at vare 90 minutter. I nogle af aktiviteterne er der givet forslag til, hvordan aktiviteten kan udvides, hvis I ønsker at gøre det.
De tre ovennævnte aktiviteter er på tre forskellige niveauer:
I "Vand med smag" arbejder eleverne med at måle og vurdere uden at gå i dybden med begreber som pH og sukker.
I "Grøntsager med smag" får eleverne en dybere forståelse af bl.a. pH, når de skal koge grøntsager i surt og basisk vand.
I "Bælgfrugter med smag" får eleverne en dybere forståelse af protease, amylase, stivelse og proteiner, når de skal lære om og arbejde med fermentering.
Fagsprog
I TasteMaster går eleverne fra at bruge hverdagssprog til fagsprog. I starten anvender eleverne deres hverdagssprog til at beskrive naturfaglige fænomener og smagsoplevelser.
Undervejs i forløbet møder eleverne modeller, fagtekster og film, som skal styrke deres brug af fagsproget. Du kan støtte op om elevernes arbejde ved at være opmærksom på, at de bruger de berørte fagord i den korrekte kontekst og med den rette betydning.
Hvordan vil du beskrive smagen af chips?
Personlige grænser
Gennem hele forløbet vil eleverne bruge deres egen krop til at udføre målinger i undersøgelserne. For nogle elever kan det være grænseoverskridende at smage på forskellige kendte og ukendte produkter, og hvis nogle elever derfor ikke har lyst til at smage, skal der være plads til og respekt for det.
Du kan bruge forskellige greb for at sikre, at disse elever stadig får noget ud af aktiviteterne. Det er vigtigt at forklare, at det ikke er nødvendigt at synke det, man smager. Eleverne kan også nøjes med at smage med spidsen af tungen, at dufte til maden, at mærke med fingrene eller at observere fødevarernes udseende. Man kan sagtens få noget ud af øvelsen, selvom man ikke har maden i munden eller synker den.
Læs mere om forløbet
LIFE's samarbejdspartnere
TasteMaster er udviklet i tæt samarbejde med Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD). KU FOOD har være medudvikler på aktiviteterne i forløbet og har derudover bidraget med sparring om det faglige indhold i forløbet.
KU FOOD's mission er at levere forskning og uddannelse samt at formidle viden på højeste internationale niveau inden for fødevarevidenskab og teknologi. På KU FOOD udføres forskning og uddannelse, der er med til at løse de globale udfordringer på fødevareområdet. Forskningen indgår i udviklingen af nye fødevarer og måder at producere dem på.