Hvordan kan vi passe bedre på insekter og smådyr i Danmark? Det skal eleverne undersøge i Mikrosafari.
Diversiteten af danske insekter og smådyr falder, og forskerne har brug for mere viden om dyrenes levesteder. I Mikrosafari skal eleverne indsamle, undersøge og registrere insekter og smådyr i deres lokalområde.
Forløbet er bygget op omkring den gennemgående fortælling "Karl og næsehornsbillen". Fortællingen introducerer eleverne til de aktiviteter, som de efterfølgende skal udføre.
Mikrosafari er udviklet i samarbejde med Arter og med inspiration fra konceptet "citizen science", hvor borgere engageres og involveres i forskning. Eleverne hjælper danske forskere med at undersøge artsdiversiteten inden for danske insekter og smådyr ved at indsende fotos af deres indsamlede dyr samt koordinater for findestedet til Arter.
Hvilke insekter og smådyr lever i nærheden af jeres skole?
Centrale faglige pointer
I Mikrosafari skal eleverne lære om insekter og smådyrs opbygning, deres levesteder og insekters forvandling. Eleverne arbejder med
følgende faglige pointer:
Hvordan insekter og smådyr er opbygget, og hvad deres kropsdele hedder.
Hvordan insekter udvikler
sig i en fuldstændig forvandling.
Hvilke levesteder insekter og smådyr foretrækker.
Hvordan eleverne kan indsamle og observere insekter og smådyr.
Hvordan eleverne kan beskrive et insekt eller smådyr med fagord.
Hvordan eleverne kan hjælpe forskere med at få viden om insekter og smådyr.
Fagord
Eleverne arbejder med følgende fagord i forløbet:
Sortering
Observation
Insekt
Kropsdel
Levested
Forvandling
Vinge
Øje
Ben
Følehorn
Forkrop
Hoved
Bagkrop
Æg
Larve
Puppe
Voksen.
Eleverne skal bl.a. observere insekter og smådyr i et mikroskop og beskrive dyrenes kropsdele.
I forløbet bliver betegnelsen "smådyr" brugt om de dyr, der ikke er insekter, fx edderkopper, bænkebidere og snegle. Det har vi valgt, fordi det er praktisk for eleverne at have en samlet betegnelse for alle disse dyr.
Forløbets mål
Nedenfor kan du se en grafisk oversigt over, hvilke Fælles Mål forløbets overordnede læringsmål relaterer sig til:
Alle undervisningsforløb fra LIFE tager udgangspunkt i FN's verdensmål. I Mikrosafari arbejdes der med følgende verdensmål:
Verdensmål #15: "Livet på land. Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet."
Skovbund eller græsmark? Eleverne skal lære om forskellige levesteder for insekter og smådyr.
Din forberedelse
Generelt om forberedelse
Følgende aktiviteter kræver særlig forberedelse:
Til aktiviteten Vi tager på mikrosafari kan du dagen før nedgrave en faldfælde og tage fangsten med i skole som backup, hvis børnene ikke finder så mange forskellige insekter og smådyr.
I temaet "Tag på mikrosafari" anbefaler vi, at I arbejder med hele mappens indhold på én dag, men aktiviteterne kan også deles i to på hinanden følgende dage.
Du finder materialelister i den første lærerguide i hver aktivitet.
Materialer i LIFE Kit
Du vil modtage et LIFE Kit, der indeholder de fleste materialer til forløbet.
Du kan se en detaljeret liste over alt indhold i LIFE Kit via linket her.
Hvis flergangsmateriale går i stykker eller mangler, vil vi gerne vide det, så LIFE Kittet er komplet til den næste klasse, der skal modtage det. Du kan give os besked ved at vedlægge en seddel med en beskrivelse af fejl og mangler. Du må meget gerne sætte en post-it eller lignende på defekte genstande, hvis fejlen ikke er synlig, fx defekte robotter eller sensorer.
Der er lagt op til, at arbejdet foregår i nærheden af skolen, og der er derfor ikke indregnet transporttid i forløbets samlede tidsangivelse.
Eleverne skal fylde et insekthotel.
Arbejdsbogen
Arbejdsbogen er kronologisk opbygget, så den følger forløbets indhold og filmen "Karl og næsehornsbillen". Når eleverne skal arbejde i arbejdsbogen, følger instruktionen på platformen altid en bestemt form, hvor du først gennemgår opgaven i arbejdsbogen mundtligt. Din gennemgang understøttes af et billede på platformen af den konkrete side i arbejdsbogen og af en tilhørende lærerguide.
Hver elev får sin egen arbejdsbog.
Upload af billeder til Arter
Billederne af elevernes indsamlede insekter og smådyr uploades med Arters app, som du kan installere og bruge ved at følge nedenstående vejledninger. Når I uploader et billede, skal du angive indsamlingsstedet ved hjælp af kortet i appen.
Det er vigtigt, at du noterer og gemmer loginoplysningerne fra LIFE Kittet, hvis I ønsker at genbesøge jeres billeder på Arter senere, når LIFE Kittet er sendt retur til LIFE.
Forskerne, der er tilknyttet Arter, og andre eksperter navngiver løbende dyrene på de indsendte billeder. De navngives både på dansk og latin. Derudover bliver det beskrevet, hvilken artsgruppe de tilhører. Artsnavne og artsgrupper kan blive tilføjet, kort tid efter at I har indsendt billederne, men der kan også gå længere tid. Det anbefales derfor, at du og klassen genbesøger Arter efter nogle uger eller måneder for at se, om der er tilføjet artsnavne til klassens billeder. I kan genfinde jeres billeder i appen under "Mine fund".
LIFE's undervisningsplatform
I Mikrosafari er det tanken, at I sammen anvender undervisningsplatformen på klassens smartboard. Det er derfor ikke hensigten, at eleverne skal være på platformen med egne devices. Elevernes individuelle arbejde i arbejdsbogen udføres, sideløbende med at I følger instruktionerne på platformen på smartboardet.
Brugerundersøgelse
Når I er færdige med forløbet, skal du udfylde en brugerundersøgelse. Det tager ca. 5 min. at svare på spørgsmålene. Du skal benytte dig af linket her: Brugerundersøgelse.
Hvis I ikke gennemfører hele forløbet, skal du stadig udfylde brugerundersøgelsen. Din mening er vigtig for os, så vi kan forbedre vores undervisningsforløb.
Sikkerhed og håndtering
Sikkerhed og håndtering
I Mikrosafari er der ingen materialer, der kræver særlige sikkerhedsforanstaltninger.
De indsamlede dyr bør ikke være i fangenskab i mere end et døgn, og de bør sættes ud i naturen igen i et område, der ligner det, de blev indsamlet i.
Det anbefales, at I hverken indsamler eller undersøger snegle. Sneglenes slim kan gøre det svært for eleverne at observere de andre insekter og smådyr i lupglas og Easi-Scope-mikroskoper.
Didaktiske overvejelser
De naturfaglige kompetencer
Eleverne arbejder i forløbet med alle de fire naturfaglige kompetenceområder fra Fælles Mål, men der er særlig fokus på undersøgelses- og kommunikationskompetencen i forløbet.
Undersøgelseskompetence: Elevernes arbejde med undersøgelseskompetencen kommer til udtryk ved, at de skal lære at bruge undersøgelsesmetoden "observation". Eleverne observerer forskellige detaljer på insekter og smådyr såsom kropsdele, farver og mønstre, som de efterfølgende beskriver i arbejdsbogen. Elevernes beskrivelser i arbejdsbogen er deres dataindsamling. I forløbet er der indbygget en progression, hvor eleverne lærer at foretage observationer med gradvist mere udstyr, hvilket giver observationer med en stigende detaljeringsgrad.
Kommunikationskompetence: Eleverne arbejder med kommunikationskompetencen, når de skal fortælle og skrive om deres observationer og deres arbejde i arbejdsbogen. Når eleverne arbejder i arbejdsbogen, får de anvendt og repeteret centrale fagord fra forløbet, og de øver sig i at formulere korte, skriftlige sætninger.
Eleverne arbejder særlig med undersøgelses- og kommunikationskompetencen i Mikrosafari.
Anvendelse af forløbets læringsmål
I LIFE Kittet finder du fire ark med illustrationer af forløbets fire overordnede læringsmål. Vi anbefaler, at du hænger illustrationerne af læringsmålene op i klassen, mens du fortæller eleverne om, hvad de skal lære. Hvert af de fire overordnede læringsmål har et tal og en farve, der gør det nemt for jer at tale om dem.
Når eleverne undervejs i forløbet arbejder med fagligt indhold, kan I ved at se på illustrationerne af læringsmålene tale sammen om, hvad eleverne er ved at lære. I aktiviteternes lærerguides er der beskrevet, hvilke af de overordnede læringsmål eleverne arbejder med i den konkrete aktivitet.
Filmen "Karl og næsehornsbillen"
Filmen "Karl og næsehornsbillen" har til formål at stilladsere elevernes arbejde ved at forberede dem på, hvad de skal til at lave og lære og ved at repetere det, de har lært. I filmen følger eleverne Karl, hans morfar og Karls klasse. De undersøger insekter og smådyr i lokalområdet, på samme måde som dine elever skal i forløbet.
Filmen består af fire afsnit, som eleverne møder undervejs i forløbet. Hvert afsnit følges op
af en klassesamtale, der er med til at afdække elevernes forudsætninger, og
som stilladserer det, eleverne skal i
gang med efterfølgende.
Ved at høre om Ida og Hugos forskning får eleverne et indblik i forskeres arbejde i virkeligheden og en forståelse for, hvordan de selv kan hjælpe virkelighedens forskere med at afdække diversiteten af danske insekter og smådyr.
I forløbet møder eleverne Karl, morfar og næsehornsbillen.
Differentiering
Der kan være stor forskel på elever i 1. og 2. klasse, og derfor er der forslag i lærerguides til differentiering af undervisningen, så den passer til eleverne i din klasse.
Du kan generelt differentiere opgaverne i arbejdsbogen ved at lade eleverne tegne i stedet for at skrive eller ved at lave opgaverne i makkerpar eller fælles i klassen fremfor individuelt.
Ekstraopgaverne bagest i arbejdsbogen kan benyttes som differentiering til elever, der er hurtigt færdige, eller til elever, der har behov for andre typer af opgaver.
Webinar I podcasten og/eller webinaret finder du yderligere information om forløbet.
Lars og Louise guider jer igennem Mikrosafari med fokus på anvendelse af forløbet. Med som gæst har vi inviteret Páll Vang Kjærbo, der studerer biologi på Københavns Universitet og arbejder hos Arter.dk. God fornøjelse!
LIFE's samarbejdspartnere
Dele af Mikrosafari er udarbejdet i samarbejde med Arter.
Arter er et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Statens Naturhistoriske Museum, DanBIF og Naturhistorisk Museum Aarhus. Det er et fællesskab, hvor alle kan være med til at finde, registrere og bestemme forskellige arter. Klassens billeder af de indsamlede dyr uploades til Arters portal og bliver valideret af eksperter. Disse fund bidrager til en kortlægning af alle danske arter.